Nieuws


23-01-2010

Tim Sluiter: Azië biedt meer kansen


Zelf vindt hij dat hij ,,nog helemaal nergens” is. Evenwel heeft hij wel een tourkaart voor het Aziatische profcircuit in zijn bezit en luidt zijn doelstelling: ,,De top-20 van de order of merit in Azië en één overwinning. Ik krijg een stuk of 20 kansen.”

Ambitie kan het Hattemse talent niet worden ontzegd. Maar ambitie is wel het minste dat kampioenen in spé moeten bezitten om hogerop te komen. De geslaagde missie in Hua Hin in Thailand waar hij beide stages van de Qualifying School succesvol afrondde is zijn eerste stap in de grotemannenwereld der playing professionals.

De Asian Tour is geen Mickey Mouse Competitie. Guido van der Valk, die er al een drietal jaren speelt, weet er alles van. De 28-jarige speler uit Lelystad moest dit jaar terug naar de Q-School wegens een te lage eindklassering. Hij slaagde met verve: gedeeld eerste en verliezer in de play-off waar de acht jaar jongere Sluiter gedeelde vijfde eindigde. Sluiter slaagde wel bij zijn debuut, omdat hij de zenuwen en spanning goed onder controle hield. Dit in tegenstelling tot de eerste stage van de Europese Qualifying School, september vorig jaar, toen hij faalde. ,,Het zat aan het begin niet mee en ik heb het daarna verklooit omdat ik overweldigd raakte door de spanning.”

Qua erelijst bij de amateurs is de golfcarrière van Tim Sluiter als playing professional om naar uit te kijken. Hij won het Riverwoods Junior Open twee keer (en zette het baanrecord van Toxandria op 64), werd kampioen van het Frans Amateur, veroverde de Europese titel Boys met Jong Oranje, de Copa Tailhade (met Joost Luiten) en behoorde tot de eminente drietand Oranjespelers die met de wereldtitel 2006 voor een unieke prestatie zorgde. Waar de iets oudere teamgenoten Wil Besseling en Joost Luiten direct overstapten naar de professionals vertrok, de toen 17-jarige Tim Sluiter voor een scholarship naar de USA. Aan de University van Southern California kreeg hij de Amerikaanse golfscholing.

Hij studeerde en speelde golf, werd twee keer gekozen in het Europese Team dat beide keren de Palmer Cup won. ,,Het was daar okay”, kijkt hij terug, ,,ik heb daar veel geleerd. Over golf en het leven in een andere cultuur. ,,Ik heb mijzelf leren kennen. Vooral het eerste half jaar kende ik er veel eenzame uren. Het was niet altijd gemakkelijk maar alles bijeen was het prachtig.”

Twee jaar gaf hij zich over aan het studentenleven aan de Amerikaanse universiteit. Toen kreeg hij er tabak van. Hij verkoos professional golfer zijn. ,,Ik heb altijd goed kunnen leren. Studeren ging mij ook niet slecht af, maar ik had er geen trek in. Ik deed al minder klassen en dacht: als ik dit vier jaar doe, heb ik dat papiertje ook niet. Dan maar weg. Als ik het goed doe als professional golfer heb ik ook geen papiertje nodig.”

Sluiter zag iedereen om hem heen het uitstekend doen als professional. ,,Allemaal jongens met wie ik zelf had gespeeld en die ik destijds goed kon bijhouden: Rory McIlroy, Floris de Vries, Richard Kind en van mijn eigen USC Team Jamie Lovemark die al eens als tweede eindigde in een wedstrijd van de PGA Tour en toen vier ton in dollars verdiende. Ik heb alle plussen en minnen tegen elkaar afgewogen en besloten naar Europa te gaan. Het is nu Azië geworden. Ik had ook voor de EPD Tour kunnen gaan, maar die is minder goed dan de Asian Tour. Hopelijk ben ik goed genoeg om een paar toernooien heel goed te spelen en dat ik daardoor de (met Europese Tour) co-sanctioned wedstrijden binnen kan komen. Azië biedt meer kansen om hogerop te komen al blijft het een lange weg. Het is lekker om een kaart te hebben voor een grote tour. Ik zie Azië als een opstap.”

Tim Sluiter gaat vooralsnog zijn sologangetje. Hij is geen lid van een team als bijvoorbeeld Golfteam Holland. ,,We zijn in onderhandeling met verschillende partijen. Golfteam Holland behoort daartoe, maar we nemen geen overhaaste beslissing. Vooralsnog ben ik helemaal nergens. Op 4 februari begint mijn campagne in Azië met de Asian Tour International in Bangkok. Ik ga acclimatiseren in Hua Hin op de Springfield Golfclub waar een Nederlander eigenaar is. Ik heb daar ook iemand leren kennen die mij zal caddieën in Bangkok. Daarna gaan we verder. Ik hoop ook in Europa te spelen, liefst het KLM Open waarvan ik hoop dat het niet samenvalt met een toernooi in Azië.”

Geschreven voor website PGA Holland


Klik hier voor het nieuwsarchief