Golfreizen

27-10-2015


In 1967 leert Nederland hem op de Kennemer Golf & Country Club kennen als een tovenaar met golfclub en bal. Hij is een 19-jarige lenige Spanjaard met een moeilijke naam die echter spoedig op ieders lip zal liggen: Severiano Ballesteros. Met schier onmogelijk golfspel wint die jongeman in Zandvoort het Dutch Open. Het is zijn eerste internationale triomf. Vele overwinningen zullen volgen, een stuk of vijftig op de Europese Tour (nog twee Opens in Nederland), negentig wereldwijd en daartussen vijf majors. Niet omdat Ballesteros meer zo onuitsprekelijk is, maar wel als liefkozing wordt hij in alle landen waar hij zijn ongeevenaarde kunsten vertoont, 'Seve' genoemd.

De grootmeester in toverachtige oplossing uit netelige situaties komt ter wereld op 9 april 1957 in Pedrena Hij leert zichzelf golf te spelen met een verroeste ijzer-3. Zijn golfcarriere verloopt stormachtig. Twintig jaar lang wint hij vele wedstrijden. Zijn laatste zege dateert van 1995, het Spaanse Open. Vanaf 2000 wordt deze golflegende enorme eer aangedaan met de Seve Trophy, Groot-Brittannie versus Europa a la de Ryder Cup.

Wanneer hij als golfer niet meer goed kan meekomen bij de oprukkende nieuwe generaties gaat Ballesteros, zoals wel meer grootheden in golf, zich toeleggen op het ontwerpen van golfbanen. In de jaren die hem resten tot zijn overlijden op 7 mei 2011 op 54-jarige leeftijd als gevolg van een hersentumor is hij de architect van een 30-tal golfbanen over de hele wereld. Zijn projecten liggen in Spanje, Japan, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Verenigde Staten, Schotland, Filipijnen, Ierland, Thailand en Portugal.
Zijn eerste creatie was Los Arqueros in Benahavis, Spanje. Over deze golfcourse zullen wij het hier niet hebben, wel over zijn laatste: Royal Obidos, aan de kust in Centraal Portugal, noordelijk van Lissabon. Een prachtbaan als een achtbaan.

Ballesteros' laatste kunstje is een kunstwerk. Niet alleen door de schitterende vergezichten van links en rechts langs alle kanten tussen de Atlantische Oceaan en de Lagune van Obidos, het middeleeuwse stadje waar een rondwandeling over de stadsmuren kan worden gemaakt.
Alleen al Royal Obidos Spa & Golf Resort is een reis waard. Voor 2016 heeft het inmiddels de titel Europees Resort van het Jaar verdiend van de internationale club van golfreis-aanbieders IAGTO. Het aan Seve's laatste ontwerp aanpalende Evolutee Hotel (niet meer dan 39 kamers) is net als de golfcourse 'iets speciaals'. De wereldberoemde ontwerper Philippe Starck uit Parijs (Zijn credo: "Ik lijd aan de geestesziekte genaamd creativiteit.") richtte het in. Veel luxueus goud blinkt er, waar in het clubhuis van de golfcourse Royal Obidos Severiano Ballesteros even indrukwekkend wordt geeerd met een fotogalerij van zijn triomfen als speler. Bij Royal Obidos zijn ze maar wat trots op de Spaanse legende.

Net als bij al zijn andere ontwerpen gebruikte Severiano Ballesteros voor Royal Obidos de natuur als werkterrein. Niks grondverplaatsingen behalve een beetje voor de aanleg van greens. Nadelig zijn wel de afstanden tussen green en volgende afslagplaats, wat het gebruik van een buggy min of meer noodzakelijk maakt. De achttien holes zijn van adembenemende schoonheid maar kunnen al spelend de adem ook letterlijk ernstig benemen. Elke hole vereist een tactisch plan, bezinnen voor het beginnen, weten wat te doen, want anders wordt het balzoeken in vijvers, struikgewas of andere shit. Het gaat van hoog tot laag, linksom en rechtsom, van smal naar breed en bloedsnel op de greens. Ja, een achtbaan.
Mooi aan elke hole is dat Seve voor de hogere handicappers meelevende tee-posities heeft laten uitzetten en daarnaast ook op elke hole een veilige weg aangeeft. Wie de par-3 niet over het water denkt te halen, kan altijd de route langs de natte hindernis nemen. Seve heeft helaas zijn laatste kunstwerk zelf niet meer mogen spelen. Acht weken voor de ingebruikneming in 2011 overleed hij.

Talloze golfers die Centraal Portugal aanreizen beleven plezier op Royal Obidos. Er is meer in de regio ten noorden van Lissabon. In minder dan een uurtje rijden liggen nog meer excellente golfbanen met uiteenlopend karakter. Campo Real Lisboa is zo een, gelegen pal naast Dolce Hotel & Resorts. Voortreffelijke accommodatie in het district Torres Vedras. De golfcourse is kan worden gelopen, met uitzondering tussen green 2 en tee 3. Daar gaat het steil de hoogte in. Dat is met trolley, electro-car en benenwagen niet te doen. Het probleem wordt opgelost met een gratis taxi, een buggy-met-aanhang-en-chauffeur brengt de golfer en zijn materiaal omhoog zodat zonder ademnood kan worden doorgespeeld. Campo Real, van de Engelse golfarchitect Donald Steel, is geen lange baan. Evenwel dient er doordacht worden gespeeld. Dan behoren mooie scores tot de mogelijkheden.

Guardian Bom Sucesso & Design Resort Leisure & Golf ligt in de lagune van Obidos niet ver af van Royal Obidos. Deze golfcourse is eveneens een ontwerp van Donald Steel, een van de beroemdste golfarchitecten ter wereld, ook journalist en boekenschrijver, die ook een behoorlijke partij kon golfen. In 1970 sloeg hij zich door de kwalificatie van het Britse Open op St. Andrews. Bom Sucesso is een klassieke golfbaan bij een hypermoderne verblijf-accommodatie. Alles is daar 'design', in lage vierkante bouw. Wonen is boven, slapen beneden. Kranen zijn een uitdaging om er water op de gewenste temperatuur uit te krijgen. Om de tv beeld en geluid te laten geven, ligt een vijftal afstandsbedieningen klaar.
Op de golfbaan is alles veel eenvoudiger. Een goede drive, approach, chip en overal mooie kansen op par, bij goed putten een birdie. Bom Sucesso betekent 'Veel Succes'. Op die baan valt goed succes te boeken.

Centraal Portugal staat voor prachtig golf. Maar er is meer. Obidos is een leuk middeleeuws stadje met rondom middeleeuwse wallen en Moors kasteel, muziekfestivals en chocoladefeesten. In Alcobaca staat een mega-groot klooster van 900 jaar oud. In 1989 is dat opgenomen in het werelderfgoed van UNESCO. Een indrukwekkend stuk architectuur van de kloosterorde cisterciënzers. De kerk is de grootste gothische van Portugal uit de middeleeuwen.

Van het klooster der cistercienzers naar het strand van de koning: Praia d'El Rey. Het eerste vijfsterren hotel van de regio heet Marriott Golf & Beach Resort. De golfcourse op de klif aan de oceaan en deels in het park van Cabell Robinson behoort tot de favorieten van velen in Europa. Uitstekend bespeelbaar voor iedereen. Niet voor niets behoort deze al jaren tot de top-20 van Europa's vasteland (13e). Altijd een genot om te spelen, nooit zijn de omstandigheden dezelfde, maar gemakkelijk is het niet.
Op Praia d'El Rey gebeuren de gekste dingen als de koning het behaagt. Zo maakte onze gastheer en golfmaat op de kortste par-4 hole een prachtige par. De eerste par in zijn leven! "Dit is fantastisch", zei hij, "Deze dag zal ik nooit meer vergeten." Waarop zijn competitors uitriepen: "Dat moet worden gevierd! Champagne!" De gelukkige par-scorer repliceerde: "Maar natuurlijk!" Waar maak je dat nou mee? Op Praia d'El Rey. Severiano Ballesteros heeft er nooit gewonnen. Het Portugese Open is er nooit gespeeld. Maar anders?

Voor Golfreiswijzer, oktober 2015

«« Terug naar golfreizen overzicht