Columns

13-12-2017


Scheer je weg, jij golf-tv-kijker! Wegwezen! Opzouten! We doen het voortaan zelf wel. Zet je telefoon maar uit en val gerust in slaap als je voor de buis zit te koekeloeren naar de rechtstreekse uitzendingen van onze grote golftoernooien. Indutten zal trouwens best wel gebeuren, want meer snelheid in het spel aan de top zit er voorlopig nog niet in.

Wat is hier aan de hand? Mogen we geen topgolf meer zien? Natuurlijk wel. Graag zelfs. Overal ter golfwereld wil men zoveel mogelijk publiek. Hoe meer toeschouwers hoe liever. Alleen, ze (de tv-kijkers) mogen er zich niet meer mee bemoeien. Ze mogen regelfouten van spelers niet meer aangeven bij de wedstrijdleiding. Nooit meer. Verraad en aangiftes door Jan Publiek zijn voortaan taboe. Voor altijd. Vanaf 1 januari 2018 fungeert op alle circuits in de wereld de video-referee. Hij/zij individueel of in ploeg bekijkt tijdens de wedstrijden alle beelden en zal oordelen over goed of fout; over strafslagen, vergiffenis of uitsluitingen.

De vraag is: is dit vooruitgang of achteruitgang? In geen enkele sport zijn er zoveel scheidsrechters als in golf. Umpires in de baan, slagentellers, controleurs van scorekaarten, starters en marshalls met uiteraard ook een hoofdscheidsrechter. Maar ook de speler zelf. Elke golfer, van kruk tot crack, is namelijk zijn eigen scheidsrechter. De lijst met spelers die zichzelf straften tussen Nick Faldo en Joost Luiten is veel te lang om in deze kolom op te sommen. En tot vandaag had je de tv-referee. Hij/zij kon op het scherm overtredingen zien en doorgeven aan de wedstrijdleiding die het voorval checkte met de beelden. Meestal niet en soms wel werd daar wat mee gedaan.

In 1992 dacht de Engelsman Mike McLean het KLM Open te hebben gewonnen. Tot een tv-kijker belde en doorgaf dat McLean op hole 11 van de Noordwijkse een levende bramentak had verplaatst. Twee strafslagen voor hem en teruggezet derde plaats. Bernhard Langer won de titel. Van McLean na dit drama nooit meer iets gehoord. Kapot.

Zo zijn er in de loop der jaren meer voorvallen geweest. Soms leidde het tot een rel, zoals met de Amerikaanse Lexi Thompson in een van de majors vorig jaar. Zij legde op de green haar bal niet precies terug op de gemerkte plaats en verloor door strafslagen de titel. Gek genoeg ontsnapten wereldtoppers aan sancties toen zij werden verklikt door tv-kijkers. Toen de Schot Colin Montgomerie aan de top stond werd hem een foutieve drop vergeven. Tiger Woods ging in zijn gloriejaren meermalen in de fout met droppen maar hij werd steeds vrijgesproken. Dat riekte een beetje naar klassenjustitie.

Tiger heeft trouwens het hardst geroepen dat tv-kijkers absoluut geen officials mogen zijn. Ja. Nu doet de video-referee zijn intrede. Ziet hij/zij de geringste overtredingen net zo scherp als de wakkere waarnemers tussen de miljoenen kijkers thuis?

Voor Nationaal Golf Magazine, december 2017

«« Terug naar column overzicht