Columns

12-05-2013


Dit is niet het koningslied. Het koningslied voor het feest van de troonswisseling laten wij gaarne over aan al onze tekstschrijvers, componisten, zangeressen en troubadours. Is er trouwens n die daar niet aan meedoet? Het wordt zo absoluut een ongekende tophit. Gezien de inbreng van zveel klasse en kwaliteit wint het koningslied met overmacht het Eurovisie Songfestival voor Nederland!

Dit is niet het koningslied. Dit is het koningsgolf. Z.K.H. Prins van Oranje is geen groot golfer voor zover wij in de loop der tijd te weten zijn gekomen. Hij toont zijn swings niet in de openbaarheid zoals zijn grootvader Prins Bernhard deed. Broer Friso manifesteerde zich bij gelegenheden als de Pro-Am van het KLM Open een bekwaam speler en ook aan zijn oom Mr. Pieter van Vollenhoven kan hij (waarschijnlijk) niet tippen qua handicap en gewonnen prijzen op fairways en greens.

Onze koning Willem-Alexander vanaf 30 april is anders wel een sportman. Een groot liefhebber en actieve beoefenaar. Hij racete met snelle auto's over het Circuit van Zandvoort, hij schaatste de Elfstedentocht (onder de naam W.A. Van Buren) en liep de New York Marathon. In de laatste competitie toiletpot-werpen (30-04-12 te Rhenen) eindigde hij op de eerste plaats. (Later schaamde hij zich hiervoor. Niet voor de overwinning, maar voor zijn deelname).
Fysieke sporten. Over de sportieve exercities waarbij niet in hoge mate wordt gezweet, trok hij de neus niet op en heeft hij zich nooit laatdunkend uitgelaten met teksten als knikkeren voor volwassenen. Waar hij de zekerheid had dat het buiten alle publiciteit kon gebeuren, speelde ook hij zijn partij golf.

De echtgenoot van Mxima en trotse vader van drie dochters houdt namelijk van alle sporten. Het allereerste interview dat hij gaf, in 1996 aan het Algemeen Nederlands Persbureau, ging puur over sport. Hij zou nooit zijn toegetreden tot het Internationaal Olympisch Comit, het hoogste orgaan van de sportwereld, als hij geen passeie voor sport had. Hij zat daar niet voor de vorm of te niksen, zo hebben wij persoonlijk kunnen waarnemen. De kroonprins nam actief deel aan de vergaderingen, kwam op voor de belangen van de Nederlandse sport en was kritisch bij de beoordelingen van steden die Olympische Spelen wilden organiseren. Nu hij koning wordt, treedt hij terug uit het IOC. Zijn interesse in (alle) sport zal echter overeind blijven. Hopelijk zo ook zijn beleving en enthousiasme bij prestaties en huldigingen. Hij vierde olympisch eremetaal in de armen van alle hockeysters, hoste met roeifans bij het goud van de Holland Acht en knuffelde Marianne Vos tot zij bijna geen adem meer kreeg om maar een paar momenten van de honderden te noemen.

Wanneer Joost, Christel, Dewi, Daan of wie dan ook straks schittert op de Olympische Spelen van Rio 2016 zal onze koning hen huldigen is onze overtuiging. Hij weet hoe moeilijk de golfsport is, hoe het gespeeld wordt en hoe het is ontstaan. Bij zijn inauguratie in het IOC in Seoul 1999 bood schrijver dezes hem het boek: 'Tom van Teijlingen, Nederlandse Golfheld' aan. Willem-Alexander vroeg: Staat daar alles in? Ook colf met een c? Hij liet blijken nog veel meer te weten over golf. Alleen van Tom van Teijlingen wist hij toen nog niets, maar dat was dan ook fictieve held uit een roman.

Column voor Regio Golf April 2013

«« Terug naar column overzicht