Columns

14-01-2010


Het was me het maandje wel. November. Nederlands topgolftalent failliet en 's werelds topgolfer in het riool. Qua golf zouden Wil Besseling, Rolf Muntz, Floris de Vries, Joost Luiten, Inder van Weerelt,Taco Remkes c.s. voor alles wat zij hebben willen ruilen met de van overspel verdachte heer T. W. te Windermere, Florida. Daarentegen zou de 'Woods Gate' hen bepaald niet uitkomen. Hoewel? Nederland zou van hun buitenechtelijke relaties geen seconde wakker liggen. Niet eens een nkolommertje in de krant.

In 2010 niet zes, vijf of vier Nederlandse professional golfers op de Europese Tour, maar slechts twee; de routiniers Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber. Misschien worden het er nog drie, wanneer Joost Luiten in de resterende vijf wedstrijden van zijn medical exempt zo'n 30.000 bijeen slaat. Het leek een peulenschilletje toen de Bleiswijker voor de benodigde 52.000 elf toernooien ter beschikking kreeg. De oogst in de eerste zes bedroeg echter maar 20.900. Aangezien 'Joosie' in de finale van de Qualifying School de schifting niet overleefde omdat hij geen topniveau haalde, stijgt op de resterende vijf de druk met heel wat atmosferen.

De aanstormende jeugd raakte bankroet. De liefde voor het golf bleek geen overwinningsmars. Een faillissement is evenwel geen overlijden. De naaste toekomst bestaat uit hard sappelen voor weinig geld. Investeren om straks misschien weer de hand te kunnen leggen op de deksels van de grote prijzenpotten. De neo's Reinier Saxton en Jurrian van der Vaart beginnen helemaal onderaan op de EPD Tour. Robin Swane, Inder van Weerelt, Taco Remkes, Floris de Vries, Richard Kind, Rolf Muntz en Wil Besseling bezitten verschillende kaarten voor de Challenge Tour.

Het wordt dringen op de middelbare school van de Europese Tour. Promotie bevechten wordt moeilijker dan ooit omdat het aantal toernooien door de economische crisis aanzienlijk minder zal zijn dan de laatste jaren. De keuze van debuterend professional Tim Sluiter (wereldkampioen amateurs 2006) om in navolging van Guido van der Valk uit te wijken naar het Aziatische circuit, is daarom zo gek nog niet.

Amerika, waar elke ambitieuze professional van droomt, is voorlopig ver weg. Heel ver. Rolf Muntz heeft het dit jaar nog eens geprobeerd in het rijk van Tiger Woods. Voor de zoveelste keer sneuvelde de oudste Nederlandse wedstrijdspeler onderweg naar een kaart van de PGA Tour. Geen Amerikaan die er van wakker lag. Who the hell is Rolf Muntz? Het was wel een golfer wiens naam op ieders lippen lag, en nog wel de allerbeste ter wereld. Misschien wel aller tijden. Hoewel? Zal hij na 'Woods Gate' nog zo heersen? Krijgt hij de records van Jack Nicklaus (18 majors) en Sam Snead (meeste toernooizeges PGA Tour: 82) nog te pakken?

Het rijk van de fenomenale golfer en voorbeeldige familieman, die de eerste nog actieve miljardair werd, is aan het afbrokkelen, zo niet aan het instorten. Het rolmodel van de swing weet ook van swaffelen. Hij ging vreemd bij het leven. Na dagen speculaties in de media na een onschuldig auto-ongelukje in de nacht, heeft hij het zelf toegegeven met de woorden: ,,Ik heb mijn gezin in de steek gelaten. Het spijt me dat ik over de schreef ben gegaan. Ik heb mijn waarden verloochend en mij niet gedragen zoals mijn familie verdient.
De onkreukbare heeft met zijn atletische lichaam, stralende lach en puissante rijkdom de charmes van verleidelijke groupies niet kunnen weerstaan. Zelfs hij, de sultan van de swing die ook al genoemd is als mogelijke president van de Verenigde Staten, was niet sterker dan de geslachtsdrift. Heeft hij 'Clintonnetje' gespeeld met een stelletje dames. Het was kennelijk zo ernstig dat zijn vrouw Elin zwaaiend met een golfclub uit haar isolement trad.

Intussen duikt de ene na de andere minnares op, in Los Angeles, New York, Las Vegas, Florida. Waar of niet waar, Tiger kreeg heel wat stront over zich heen. Het is een miljoenen dollars verslindende affaire geworden. Woods' advocaten hebben het er nog steeds maar druk mee. Aan afkoopgeld echter geen gebrek. Met geen miljoenen is echter te compenseren hoe 's werelds beste golfer faalde in de majors van dit jaar. Hij won er niet n. In het Britse Open miste hij zelfs de cut. Achteraf wordt enigszins duidelijk waarom het 33-jarige fenomeen over de hill bleek te zijn; de liefde, en die was geen overwinningsmars.

Geschreven voor Golfprofessionals.ml

«« Terug naar column overzicht