Columns

03-08-2023


In vergelijking met een Jon Rahm of een Rory McIlroy is de 36-jarige Amerikaan Brian Harman met zijn 1,70 m. een kleine mannetje. Maar wat is hij een mannetjesPUTTER. The 151th Open Championship winnen met 6 slagen voorsprong. In bar en boze weersomstandigheden nota bene. Dan ben je een grootheid. Allemachtig, wat kan die man putten!
In vier dagen op de door wind en regen geteisterde Royal Liverpool geeft hij zichzelf 60 putts binnen 3,30 m. Hij maakt ze op een na allemaal. Wanneer hij die ene mist op hole 13 in de slotronde, revancheert hij zich met een rake putt van 14 m. op hole 14 en stelt hij meteen zijn overwinning in The Open definitief veilig. De greens van Royal Liverpool die alle wereldtoppers steeds voor raadsels zetten, zijn het paradijs voor Brian Harman.
Bij de afdronk met bier uit de Claret Jug openbaart de nieuwe kampioen het geheim achter zijn opzienbarende putt-statistieken. Omdat hij sinds zijn laatste overwinning in Amerika in 2017 heel veel top-10's behaalt (29) maar geen enkele titel wint, is hij op zoek gegaan naar een oplossing. Van putt-goeroe Dave Peltz weet hij en heeft hij ondervonden: 'Putts vormen 40 procent van het golfspel en 80 procent van onze frustratie'. In de berging van zijn huis vindt hij een lullig uitziend apparaatje met spiegel waarmee hij de swingbaan van de putter gaat checken. Hij merkt dat hij putts snijdt. Met schier eindeloos geduldig oefenen komt hij tot een betere release met een mini-draw. De maand voor The Open heeft hij er steeds profijt van. In The Open putt hij op zijn allerbest en wordt hij kampioen van het belangrijkste golftoernooi van de wereld.
Veel applaus krijgt Brian Harman niet. Zijn zegetocht voltrekt zich zowat in stilte. Het Britse publiek vindt het eigenlijk maar niks, zo'n 'onbekende' kampioen. Liever zien zij Tommy Fleetwood of Rory McIlroy de Claret Jug optillen. Daarenboven hebben de mensen geen handen vrij om te klappen omdat ze hun paraplu vasthouden in de regen.
Welke lering kunnen wij trekken uit de demonstratie van Brian Harman? Ten eerste: Per hole is de laatste tik belangrijker dan de eerste en/of de tweede/derde. Ten tweede: Putten trainen is (veel) nuttiger dan ballen slaan op de range. Ten derde: Een stelling van de beroemde golfschrijver Peter Dobereiner: 'De ene helft van golfen is leuk, de andere helft bestaat uit putten.'
Denk daar maar eens over na! Ik zeg dit vooral ook tegen mijzelf.

«« Terug naar column overzicht